سازه های فولادی امروزه به دلیل ساخت و سازهای شهری و انعطاف پذیری بیشتری که نسبت به سازه های بتنی دارند پر طرفدار می باشند. با توجه به قیمت بالای زمین، مساحتی از فضا که به سازه اختصاص پیدا می کند بسیار حائز اهمیت می باشند. مهندسین مشاور عمران سازه همواره بر این باور بوده تا ایده آل ترین طرح از نظر سازه را همگام با معماری و با در نظر گرفتن موارد اقتصادی طراحی و به کارفرمایان ارائه دهد. طراحی سازه فولادی یکی از فرآیندهای تخصصی در مهندسی عمران است که با هدف ایجاد سازههایی مقاوم، ایمن و اقتصادی با استفاده از فولاد انجام میشود. فولاد بهعنوان یک مصالح پرکاربرد در ساخت اسکلت ساختمان، سوله، پل و پروژههای عمرانی سنگین شناخته میشود.
عوامل متعددی در طراحی سازه فولادی از نظر فنی و اقتصادی نقش دارند. منظم یا نامنظم بودن پلان معماری، داشتن دهانه های متعارف یا دهانه های نسبتا بلند، نوع سیستم باربر جانبی و ... از جمله عواملی هستند که در طراحی سازه فولادی نقش بسزایی داشته و مستقیما در وزن اسکلت تاثیرگذار می باشند.
در طراحی سازه فولادی بسته به نیاز کارفرما و ملاحظات اجرایی، اتصالات را می توان به صورت پیچی و یا جوشی طراحی کرد. بدیهی است با توجه به حساسیت هایی که در زمینه جوشکاری وجود دارد، ساخت اسکلت در محل کارخانه و نصب با اتصالات پیچی ارجحیت بیشتری دارد. شرکت مهندسی نقشه ماشین از همکاران عمران سازه در زمینه ساخت سازه های فولادی می باشند.
در طراحی سازه فولادی، نکات بسیار مهمی به خصوص در طرح های لرزه ای وجود دارد که در بخش مقالات مسائل مهم به طور مفصل شرح داده شده اند.
از جمله پروژه های طراحی سازه فولادی که توسط مهندسین مشاور عمران سازه تا امروز انجام شده است می توان به طراحی سوله 8000 متری در اردبیل با کاربری تصفیه خانه اختصاصی، طراحی ساختمان 6 طبقه میرداماد با کاربری مسکونی، طراحی سوله 1000 متری کلاردشت با کاربری کارخانه ساخت ویلای های چوبی پیش ساخته، طراحی ویلای شهرستانک و ... اشاره کرد که جزئیات هر کدام در قسمت پروژه ها قابل مشاهده می باشند.
مقاومت و دوام بالا، سرعت در اجرا، قابلیت توسعه در آینده و رفتار ایده آل در برابر زلزله از عواملی هستند که اهمیت طراحی سازه فولادی را نشان می دهند.
1- آیا سازه فولادی در برابر زلزله مقاوم است؟
بله، به طور کلی انواع سازه اعم از بتنی، فولادی، چوبی و ... اگر متناسب با آیین نامه های طراحی محاسبه و اجرا گردند، میتوانند رفتار مناسبی را در برابر زلزله از خود نشان دهند.
۲. هزینه سازه فولادی بیشتر است یا بتنی؟
در بسیاری از موارد هزینه نهایی سازه فولادی بهصرفهتر است، چون زمان ساخت کوتاهتر و هزینه نیروی انسانی کمتر است.
۳. عمر مفید سازههای فولادی چقدر است؟
به صورت کلی در آیین نامه های داخلی اشاره دقیقی به عمر مفید ساختمان ها نشده است. اما این مقدار بین مهندسین 50 سال می باشد.
طراحی سازه فولادی یکی از کلیدیترین بخشها در پروژههای ساختمانی مدرن است. با بهرهگیری از دانش فنی، نرمافزارهای مهندسی و رعایت آییننامهها، میتوان سازههایی مستحکم، ایمن و بهینه طراحی کرد. فولاد نه تنها سرعت و دقت را در ساخت بالا میبرد، بلکه انعطاف زیادی در طراحی و اجرا فراهم میکند.