طراحی سازه بتنی، از مهمترین فعالیت های مهندسین مشاور عمران سازه می باشد. سازه های بتنی بین سازندگان از محبوبیت بیشتری نسبت به سازه های فولادی به جهت هزینه ساخت برخوردار می باشد. بر خلاف سازندگان، مهندسان معمار با توجه به ابعاد نسبتا بزرگی که سازه های بتنی دارند، سازه های فولادی را ارجح می دانند.
قاب های خمشی با شکل پذیری ویژه با توجه به ضریب رفتار بزرگتر نسبت به قاب های با شکل پذیری متوسط و در نتیجه نیروی زلزله کوچکتر، در نگاه اول طرح سبک تری را متصور می سازد. اما باید به این نکته توجه داشت با توجه به شکل پذیری ویژه، اجازه خرابی کنترل شده بیشتری به سازه نسبت به قاب های خمشی با شکل پذیری متوسط در زمان زلزله داده می شود. به همین جهت ضوابط سخت گیرانه ای در قسمت آرماتورگذاری در این نوع قاب ها وجود دارد که باعث می شود عموما میزان آرماتور مصرفی در این نوع قاب ها بیشتر از آرماتور مصرفی در قاب های خمشی با شکل پذیری متوسط شوند.
در طراحی سازه بتنی، عوامل متعددی از جمله نامنظم بودن در پلان و ارتفاع، وجود دهانه های غیر متعارف و ... تاثیر بسزایی در حجم آرماتور مصرفی که بیشترین هزینه یک سازه بتنی را به خود اختصاص می دهد، دارد. اخیرا با توجه به تغییرات مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ویرایش 1400، مسائلی مانند کنترل های مربوط به برش چشمه اتصال در قاب های خمشی با شکل پذیری متوسط، ضوابط جدید مربوط به کنترل دیوارهای برشی و ...، استفاده از قاب های خمشی با شکل پذیری ویژه بیشتر از قبل مورد توجه قرار گرفته شده است.
1- دوام و پایداری بالا: بتن در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت، آتش و خوردگی مقاومت خوبی دارد.
2- صرفهجویی اقتصادی: مصالح بتن معمولاً در دسترس و ارزانتر از مصالح فولادی هستند.
3- مقاومت بالا در برابر فشار: بتن توانایی تحمل نیروهای فشاری بالا را دارد.
4- ایدهآل برای پروژههای بزرگ: مانند سدها، پلها، تونلها و برجهای مسکونی
۱- آیا سازه بتنی برای مناطق زلزلهخیز مناسب است؟
بله، در صورتی که طراحی و اجرای صحیح با در نظر گرفتن ضوابط لرزهای انجام شود، میتواند عملکرد مناسبی داشته باشد.
۲- کدام بهتر است: سازه بتنی یا فولادی؟
بسته به شرایط پروژه، نوع کاربری، بودجه، و شرایط اقلیمی هر دو گزینه مزایا و محدودیتهای خود را دارند.
۳- عمر مفید سازه بتنی چقدر است؟
مشابه به سازه های بتنی، در کشور ما عمر مفید سازه های متعارف 50 سال در نظر گرفته می شود.
طراحی سازه بتنی یکی از بخشهای اصلی در مهندسی سازه است که با توجه به ویژگیهای منحصربهفرد بتن، در بسیاری از پروژههای ساختمانی استفاده میشود. آشنایی کامل با آییننامهها، نرمافزارهای طراحی و نکات اجرایی، نقش مهمی در افزایش کیفیت و ایمنی سازههای بتنی ایفا میکند.